Opstellingen


Een (familie)opstelling (ook wel systemisch werk genoemd), is een helder middel om onbewuste, belemmerende en vaak onzichtbare patronen aan het licht te brengen en ook daadwerkelijk ruimte voor verandering te creëren.

 

Het is niet van belang wat er is gebeurd (inhoud) maar om de plaats ten opzichte van elkaar en het systeem en de emoties en die hiervan het gevolg zijn geweest en de betekenis die je hebt gegeven te onderzoeken en waar nodig te veranderen. Hierdoor neemt ieder de plek in waar hij/zij hoort, komt geven en nemen weer in balans en wordt het systeem een steun in plaats van een last.

 

Een opstelling is een hele mooie en bijzondere methode, die zichtbaar (en voelbaar) maakt wat er in jouw systeem speelt. De opstelling geeft je nieuwe inzichten over jezelf, je plek en de onderlinge verhoudingen binnen je familiesysteem, waardoor het niet meer verborgen is. Door het zichtbaar te maken is ook een oplossing mogelijk. Het is niet altijd een kant-en-klare oplossing, maar het begin van een oplossing die zich in de tijd erna kan gaan ontvouwen.

 

In het onbewuste en onderbewuste en het wetende veld is alle informatie aanwezig en hier maak je contact mee. Zo zie en weet je wie er op welke plek staat en welke consequenties dit heeft voor alle betrokken personen. Het beeld, de fysieke gewaarwording, de gevoelens en emoties zeggen meer dan duizend woorden. De informatie waarmee gewerkt wordt, gaat voorbij het denken. Je werkt met ‘het veld’ waar de informatie via het ‘innerlijk weten’ binnenkomt en voelbaar wordt. Wanneer in een opstelling de kern wordt geraakt, dan volgen van daaruit ook de oplossingen. Deze zijn van blijvende duur, zonder dat daar nog verdere moeite voor gedaan hoeft te worden. Dit ontstaat vanzelf, soms is dit direct zichtbaar in de opstelling en anders werkt dit in de tijd daarna door. Een opstelling maakt bewust en geeft inzicht, het zorgt voor een nieuw (innerlijk) beeld en dit heeft direct invloed op de overtuigingen en van daaruit ook op het gedrag. En dit heeft ook weer direct een relatie met de law of attraction – de kracht van de intentie. Want wat jij denkt wordt waar. Jouw innerlijk beeld wordt geprojecteerd op de buitenwereld en dat trek je aan.

 

Bert Hellinger ontwikkelde het werken met familieopstellingen vanuit een diepe interesse in het (geestelijk) welzijn van mensen. Hij kwam in aanraking met transactionele analyse, hypnose en NLP. Zijn ervaringen als therapeut combineerde hij met een rijkdom aan ervaringen met mensen en systemen in andere culturen, waaruit zijn fenomenologische werkwijze met familieopstellingen ontstond. Ook in Nederland is het werken met opstellingen inmiddels een begrip in coaching en begeleiding, training, en opleiding. De eenvoud, de directheid en de diepe impact die opstellingen kunnen hebben, maken dat het een prachtig hulpmiddel is voor heel veel mensen, waar je problemen op een diepere laag mee kunt oplossen.

 

Een opstelling is voor iedereen, die graag een (terugkerend) thema, probleem of vraag heeft en daar inzicht in wil krijgen. Het kunnen vragen zijn die te maken hebben met jezelf, met je gezin of andere relaties, je werk of je gezondheid. Een opstelling is voor iedereen toegankelijk. Ook als je nog geen ervaring hebt met familie opstellingen.